top of page

zmrazit

Může se aloe vera gel zmrazit?

Aloe zmrazit nedoporučujeme, ale když už do toho půjdete, tak raději následujícím způsobem, aby se zničilo co nejméně výživných látek:

Jídlo se skládá z tkáně, která je tvořená buňkami. Tyto buňky se skládají hlavně z buněčné tekutiny, jejíž hlavní složkou je voda. Toto platí o to víc pro 'mokré' jídlo, jako je ovoce a zelenina (takže i aloe). Když se voda ocitne pod bodem mrazu, pak se stane ledem a zvětší se. V případě pomalého zmrazení (= do 24h = všechny domácí mrazáky) je struktura ledového krystalu velká, buněčná stěna se roztrhne a tekutina buněk odtéká do té doby než se taky zmrazí. Při rozmrazování se tekutina potom ale na své místo dovnitř do buňky už nevrátí, protože její stěna byla poškozená. Jak která výživná látka svou hodnotu mimo mateřskou buňku ztrácí. (Každá látka je specifická a reaguje svým vlastním způsobem.) Při rychlém zmražení (= více než 5 cm za hodinu = průmyslové mrazáky v továrnách) se velmi rychle vytváří velmi malé krystalky. Tímto způsobem se buněčná stěna neroztrhne a buňka zůstane nepoškozená. Nutriční hodnota a chuťové vlastnosti jsou mnohem lépe zachované. Takže když to převedeme na domácí podmínky, je výhodné mrazit aloe v tenké vrstvě, protože se tímto způsobem zmrazí mnohem rychleji. A ještě lepší by bylo, kdyby se aloe zmrazila na jednotlivé porce, tak aby se každý den rozmrazila jen denní porce, tím že se cenné výživné látky začínají ztrácet jak při rozmrazování, tak i po něm.

bottom of page